Oruç Tutarak Zayıflamak Mümkün mü, 1 Gün Oruç Tutarak Kaç Kalori Harcanır?
1 gün oruç tutmak yaklaşık olarak 300 ila 500 kalori yaktırır. Bu, oruç süresince vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için depolanmış enerji kaynaklarını kullanması sonucu gerçekleşmektedir. Ayrıca yakılan kalori miktarı kişinin yaşına, kilosuna ve metabolizmasına bağlı olarak da değişiklik göstermektedir.
Oruç Tutmak Zayıflatır mı? Sadece Oruç Tutarak Zayıflamak Mümkün mü?
Özellikle şişmanlık ve obezite sorunu olan kişiler için oruç tutarken zayıflama ve fazla kilo verme hedefinin sakıncalı olabileceğini unutmamak gerekir. Gün boyu aç kalmak, kan şekerinin düşmesine, metabolizma hızının yavaşlamasına yol açar. Bununla beraber açlık hissi yüksek olacağından, sahur ve iftarda yemeklerin hızlı ve aşırı tüketilmesi besinlerin yağ olarak depolanmasına ve kişilerde kilo alımına neden olabilir. Ayrıca Oruç tutarken yapılan yanlış beslenme tercihleri, abur cubur tüketimi, aşırı yağlı ve şekerli gıdaların aşırıya kaçılması kilo alımına neden olabilir.
Ramazan Ayında Oruç Tutarken Kilo Almamak İçin:
Dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin: İftar ve sahur öğünlerinde besleyici ve kalori kontrollü yiyecekler tercih edin.
Bol su için: Oruç tutarken susuz kalmamak çok önemlidir. Günde en az 2-3 litre su içmeye özen gösterin.
Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin: Oruç tutarken hafif ve düzenli egzersiz yapmak metabolizmanızı hızlandırmaya ve kilo vermenize yardımcı olacaktır.
Yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin: Bu, daha az yemenize ve daha çabuk doymanıza yardımcı olacaktır.
Sağlıklı atıştırmalıklar: Kuruyemiş, meyve ve yoğurt gibi besinler iftardan sonra sahura olan süreçte ara öğün olarak tercih edilebilir.
Sahurda Tok Tutan ve Kilo Aldırmayan Yiyecekler
Ramazan ayında sahur oldukça önemlidir çünkü uzun bir süre daha aç kalacağımız için doğru ve besleyici bir şekilde beslenmek gerekmektedir. Sahurda tok tutan ve kilo aldırmayan yiyecekleri tercih etmek, gün boyunca enerjimizi dengede tutmamıza yardımcı olacaktır. Ayrıca oruç tutarak zayıflamak istiyorsanız bu besinler size faydalı olacaktır. İşte sahurda tüketebileceğiniz bazı sağlıklı yiyecekler:
Yulaf ezmesi: Lif açısından zengin olan yulaf ezmesi, tokluk hissi sağlar ve sindirimi kolaydır. İçerdiği kompleks karbonhidratlar sayesinde uzun süre enerji sağlar.
Yoğurt: Protein ve kalsiyum açısından zengin olan yoğurt, tok tutucu özelliğinin yanı sıra sindirimi kolaydır. Ayrıca bağırsak sağlığını da destekler.
Yumurta: Protein bakımından zengin olan yumurta, tokluk hissi verir ve kasların güçlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda birçok vitamin ve mineral içerir.
Tam buğday ekmeği: Lif açısından zengin olan tam buğday ekmeği sindirimi kolaylaştırır ve uzun süre tok kalmanızı sağlar. Kan şekerinizi dengede tutar.
Badem veya ceviz: Sağlıklı yağlar ve lif açısından zengin olan badem veya ceviz, tok tutucu bir atıştırmalık olarak tercih edilebilir.
Meyve: Lif ve vitamin/mineral açısından zengin olan meyveler, sahurda hafif bir seçenek olabilir. Özellikle çilek, kivi, armut gibi lif içeriği yüksek meyveler tercih edilebilir.
Hurma: Ramazan aylarının vazgeçilmez meyvesi olan hurmanın 1 adeti 25 kaloridir.
Bu tok tutan ve kilo aldırmayan yiyecekleri sahur sofralarınıza ekleyerek, gün boyunca enerjinizi yüksek tutabilir ve sağlıklı bir şekilde oruç tutabilirsiniz. Unutmayın, dengeli ve doğru beslenmek her zaman önemlidir.
Oruç Tutmanın İnsan Vücuduna Faydaları;
- Kan şekerini düzenler.
- Kolesterolü düşürür.
- Kan basıncını düşürür.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Stresi azaltır.
- Beyin fonksiyonlarını geliştirir.
Oruç tutmadan önce;
Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, oruç tutmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Diyabet, kalp hastalığı veya böbrek hastalığı gibi bazı sağlık sorunları olan kişiler için oruç tutmak tehlikeli olabilir.